Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області роз’яснюють про небезпечну карантинну бактеріальну хворобу - бактеріальний опік плодових (Erwinia amylovora Burill Winslow et. al.).
В зв’язку із збільшенням кількості різноманітних видів плодових та декоративних культур, які вирощують як в господарствах так і на присадибних ділянках існує потенційна загроза поширення небезпечної карантинної хвороби зерняткових культур – бактеріального опіку плодових.
Бактеріальний опік плодових (Erwinia amylovora Burill Winslow et. al.), включений до Переліку регульованих шкідливих організмів, обмежено поширених в Україні (список А-2). Збудник уражує понад 170 видів рослин. Найбільшої шкоди завдає рослинам родини Розоцвітих: яблуні, груші, айві, глоду, кизилу, горобині, стравезії, ірзі, мушмулі. З декоративних та дикорослих збудник уражує піроканту, китайську айву, спірею, троянду.
Шкодочинність збудника значна внаслідок швидкого поширення хвороби. В садах може уражуватися від 20 до 50% насаджень, з яких 10-20% гинуть. В деяких садах опіком уражується до 90% плодових дерев. Жодне захворювання плодових не має такого руйнівного впливу, як опік. На уразливих господарях інфекція розповсюджується по дереву настільки швидко, що навіть при сильному і негайному обрізуванні їх не можна врятувати. Рослини швидко гинуть вже після першого візуального прояву хвороби.
Географічне розповсюдження. Починаючи з кінця 19 століття опік подових поширився по всьому континенту Америки і завдав значних втрат грушевим і яблуневим деревам у США, Канаді, Мексиці, Чилі, Гватемалі. У 1919 р. хворобу виявили у Новій Зеландії на грушевих деревах і глоді. Вона швидко набула характеру епіфітотії. Згодом, опік був завезений у Японію і Китай, де збудник став уражувати грушу, яблуню, абрикос, сливу, вишню й інші рослини із родини Розоцвітих. Розвиток торгових відносин сприяв поширенню бактеріального опіку у світі. У 1957р. хворобу було виявлено в Англії на грушах, пізніше на яблуневих деревах, декоративному глоді, численних розоцвітих у парках і приватних садах. У зв’язку з цим спроби викорінення хвороби стали безуспішними, а збитки від опіку значними. У 1966р. хворобу було зареєстровано у Нідерландах та Польщі, пізніше – у Данії та Німеччині.
В Україні хворобу вперше виявили у 1999р. у Чернівецькій області, згодом – поодинокі вогнища у Закарпатській області на присадибних ділянках. Станом на 01.01.2023р. бактеріальний опік плодових виявлено у Волинській області у одному господарстві на площі 14,7 га.
Виявлення і ідентифікація. Найтиповішими ознаками ураження є:
У молодих дерев, уражених опіком, до вступання у пору плодоношення важливою ознакою є в’янення ростка або пагона. У такому разі в заражених пагонах спочатку з’являється знебарвлення верхівкового листка і характерне У-подібне викривлення на кінцях. Бактерії швидко розповсюджуються на пагоні, можуть перейти на центральну гілку і призвести до загнивання дерева.
Методи обстеження і діагностика. Для виявлення хвороби необхідне обстеження садів і дикорослих рослин від початку їх цвітіння до закінчення літа. Виділяють три критичні періоди появи хвороби: ранньовесняний (період розпускання бруньок і цвітіння); літній (період інтенсивного росту дерев); осінній (період посиленого сокоруху). Наразі триває моніторинг багаторічних плодових насаджень на виявлення цього небезпечного карантинного організму. Такий моніторинг проводять спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки.
Способи перенесення і розповсюдження інфекції. На великі відстані бактеріальний опік може бути перенесений насамперед з рослинами-господарями, що містять приховану інфекцію, садивним матеріалом і прищепами. Збудник опіку може розповсюджуватись комахами (попелиці, клопи-сліпняки, цикадки, медяниці грушеві, бджоли, оси, джмелі), птахами, з дощем і повітряними масами. Вірогідність ураження зростає при недотриманні правил дезінфекції і недбалості при догляді, під час обрізки дерев, щепленні.
Найсприятливішими умовами для розвитку бактеріального опіку плодових є відносна вологість 80% та температура повітря 18-29 °С.
Фітосанітарні заходи при виявленні бактеріального опіку плодових: