Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Вимоги до закладів оздоровлення та відпочинку для дітей


Традиційно, з настанням літа розпочинається оздоровча кампанія та виникає необхідність здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду та контролю за діяльністю оздоровчих таборів.

            Вимоги санітарного законодавства до закладів оздоровлення та відпочинку прописані в діючих санітарних правилах та нормах «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99. Отож, обов’язковими умовами для прийняття оздоровчого закладу в експлуатацію є:

  1. Наявність особистих медичних книжок у працівників.
  2. Пройдений медичний огляд у повному обсязі відповідно до наказу МОЗ України №280 від 23.07.2004 року (із змінами від 21.02.2013 р. наказ МОЗ України №150).
  3. Відповідність води питної за хімічними і бактеріологічними показниками вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10. Наявність експертних висновків, протоколів дослідження питної води в керівника закладу.
  4. Відповідність води з відкритих водоймищ (стави) по показниках складу і властивостей води водного об’єкту. Наявність результатів дослідження води в керівника закладу.
  5. Наявність угоди на проведення дератизаційних, дезінфекційних, дезінсекційних та акарицидних заходів та фактично виконані роботи (акти виконаних робіт).
  6. Готовність до експлуатації основних приміщень (спальні, приміщення культурно-масового призначення) – завершення ремонтних робіт не пізніше ніж за 2 тижні до заїзду дітей; забезпеченість твердим і м’яким інвентарем.
  7. Готовність харчоблоку – закінчення ремонтних робіт, забезпеченість кухонним, розроблювальним інвентарем, столовим посудом.
  8. Наявність медичного кабінету, ізоляторів і їх готовність, забезпеченість медикаментами та медичним обладнанням. Забезпечення закладів медичним персоналом з досвідом роботи не менше 3-ох років.
  9. Наявність справного холодильного і технологічного обладнання.
  10. Погоджене 10-ти денне перспективне меню в районних управліннях ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
  11. Наявність супровідної документації на продукти харчування, яка засвідчує їх походження, безпеку і якість (висновки санітарно-епідеміологічної експертизи, декларації виробника, сертифікати відповідності та інші).
  12. Наявність незнижуючого 10-денного запасу миючих і дезинфікуючих засобів.
  13. Наявність санітарно-побутових приладів з розрахунку: 1 умивальник на 8 дітей, 1 мийка для ніг на 12 дітей, 1 унітаз на 15 дівчаток, 1 унітаз і 1 пісуар на 20 хлопчиків, 1 душова кабіна на 20 дітей (ДСанПіН 5.5.5.23-99).
  14. Наявність умов для прання білизни (в разі відсутності власної пральні – наявність угоди на прання білизни).
  15. Наявність угоди на вивезення харчових та твердих побутових відходів.

За умови виконання всіх вище перерахованих вимог представниками Держпродспоживслужби підписується комісійний акт прийомки оздоровчого табору, тільки після цього заклад може офіційно приймати на оздоровлення дітей.