Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Святкування випускних вечорів: безпека дітей понад усе!


Шановні тернополяни!

Травень – період святкування випускних вечорів у садочках та початковій школі, дещо пізніше цього річ і в одинадцятикласників. У зв’язку з цим ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільськй області звертається до батьків, власників, закладів громадського харчування та ресторанного бізнесу, їх керівників та персоналу з проханням вжити відповідних заходів, які не допустять розповсюдження спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Памятайте:
- ви повинні узгодити асортимент страв, який буде виготовлятись і реалізуватися на вечорі, заборонивши виготовлення та використання страв небезпечних в епідемічному відношенні: самокваси, макарони по-флотськи, кондитерські вироби з кремом, холодці, заливні страви, паштети, салати із свіжих не ошпарених овочів, вінегрети, млинці з м'ясом, вироби у фритюрі, сир, сметану без термічної обробки, фляжне молоко без кип'ятіння, консервовані продукти домашнього виготовлення, кров'яні та ліверні ковбаси тощо;
- заборонено використовувати продукти харчування та продовольчу сировину без супровідної документації, яка засвідчує їх походження, безпечність і якість;
- при зберіганні швидкопсувної продукції потрібно дотримуватися необхідного температурного режиму;
- при зберіганні продуктів харчування та продовольчої сировини в холодильному обладнанні треба дотримуватись правил товарного сусідства, не допускати сумісного зберігання сировини та готової продукції разом;
- в обов’язковому порядку важливо дотримуватися правил особистої гігієни під час виготовлення продукції, а також забезпечити персонал миючими та дезінфікуючими засобами, рушниками, милом;
- потрібно забезпечити працівників ресторанного бізнесу в достатній кількості відповідно маркованим розроблювальним інвентарем;
- важливим є недопущення до приготування страв осіб, які не мають спеціальної освіти, не пройшли профілактичні медичні огляди та гігієнічне навчання у встановленому законодавством порядку (списки осіб з відмітками про пройдені періодичні медичні огляди на допуск до роботи);

Батьки, подбайте про життя і здоров`я своїх дітей - неофіційну частину випускних вечорів проводьте лише в закладах громадського харчування, які зареєстровані в державному реєстрі потужностей операторів ринку.