Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Головні новини


У дитячому харчуванні з тунцем та овочами, яке експортується з Чехії виявлено арсен і ртуть!!!

 Згідно інформаційного повідомлення системи RASFF  від 16.10.2019 року № 2019.3598  у дитячому харчуванні з тунцем та овочами (Hamanek tunak se zeleninou a bramborem - 190,0 g),  експортованого з Чеської Республіки (виробник Slovacka Fruta a.s., - AP-N: CZ 314) в окремі держави-члени ЄC та України (ТОВ “Смарті Фемілі”, м.Одеса),  виявлено арсен і ртуть.

Карантинні режими на території Тернопільської області у 2019 році

При проведенні обстежень державними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області у період вегетації виявлено наступні  карантинні організми на території Тернопільської області:

На Тернопільщині скасовано карантинні режими

При проведенні інвентаризації  вогнищ карантинних організмів на території Тернопільської  області, а саме:

  1. 1. Віспи (шарки) слив (Plum pox potyvirus) встановлено, що:

- сад в с. Берем’яни Бучацького району, де було виявлено дане захворювання у 1997 році на площі 2,0 га, викорчовано та спалено.  Відповідно розпорядженням голови районної державної адміністрації від 17.07.2019 року № 271-од скасовано карантинний режим по віспі (шарці) слив у селі Берем’яни Бучацького району Тернопільської області.

Від початку року спеціалісти відділу ринкового та метрологічного нагляду перевірили понад 1200 одиниць вимірювальної техніки, 83 з яких визнано непридатними до застосування

 Протягом 9 місяців 2019 року, спеціалісти відділу ринкового та метрологічного нагляду провели 17 планових перевірок з метрологічного нагляду щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері законодавчо регульованої метрології. Порушення метрологічних вимог встановлено у 12 суб’єктів господарювання, що складає 70,5 %.

У французькому сирі “Бетмаль” виявлено кишкову паличку

  Згідно інформаційних повідомлень системи RASFF  від 03.10.2019 року № 2019.3467  у сирі “Бетмаль”, виготовленого з сирого молока у Франції, експортованому з Франції (виробник Le Moulis) в окремі держави-члени ЄC та України (ТОВ “Бюро Він”, м. Київ, вул. Мечникова, 9),  виявлено шига-токсин продукуючої кишкової палички Escherichia coli та Listeria monocytogenes.

Комунальне підприємство Шумська зобов'язане провести перерахунки споживачам своїх послуг на суму більше як 200 тисяч гривень

 Спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами здійснили  планову перевірку одного з комунальних підприємств м. Шумськ  з питань дотримання законодавства  порядку формування, встановлення та застосування тарифів  на послуги з  водопостачання, водовідведення та поводження з побутовими відходами за 2017-2019 роки.

Держпродспоживслужба виявила невідповідності масла солодковершкового “Селянське” 72,5 % жиру

  Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області,  згідно повідомлення  Держпродспоживслужби України, інформує про виявлені невідповідності  масла солодковершкового “Селянське” 72,5 % жиру (партій 10,12,13,15 від 09.09.2019 та  партії 28 від 12.09.2019), виробництва ПАТ “Веселинівський завод СЗМ” (Миколаївська область, смт. Веселинове, вул. Будівельників, 30).

Вітання з Днем захисника України!

  Шановні Чоловіки, дорогі колеги ! Прийміть найщиріші вітання з Днем захисника Вітчизни — святом, яке увібрало в себе багаті і славні традиції, що вшановує мужність та героїзм усіх поколінь нашого народу, захисників та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії.

Фахівці Сектору контролю за регульованими цінами попередили обрахування споживачів, послуги яким надає КП «Тернопільтеплокомуненерго»

 Спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами провели позапланову перевірку прогнозних планових тарифів Комунального підприємства теплових мереж Тернопільської обласної ради «Тернопільтеплокомуненерго», яке самостійно звернулось в Головне управління Держпродспоживслужби для перевірки коригування планових тарифів на теплову енергію, щоб уникнути в подальшому обрахування споживачів таких тарифних категорій як “бюджетні установи”, “інші споживачі” (крім населення).

Вітання Володимира Богоноса з Днем працівників державної санітарно-епідеміологічної служби

 Дорогі колеги, напередодні Дня працівників державної санітарно-епідеміологічної служби прийміть найщиріші привітання з нагоди Вашого професійного свята.

Від початку року спеціалісти Держпродспоживслужби виявлили в магазинах області 147 одиниць продукції, які не відповідають встановленим вимогам технічних регламентів

Протягом 9 місяців 2019 року спеціалісти відділу ринкового та метрологічного нагляду Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області здійснили 60 перевірок характеристик продукції (іграшки, мийні засоби для прання або чищення, що  містять поверхнево-активні речовини, електричне та електронне обладнання, освітлювальна апаратура), з яких 50 перевірки провели згідно Секторального плану державного ринкового нагляду на 2019 рік та 10 позапланових перевірок за ланцюгом постачання.  В ході проведення перевірок виявлено 147 одиниць продукції, які не відповідають встановленим вимогам Технічних регламентів.

Стан і перспективи харчової науки та промисловості обговорили на Міжнародній науково-технічній конференції

   В Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбулася 5 Міжнародна науково-технічна конференція. Науковці, представники органів місцевого самоврядування, студенти та підприємці обговорили стан і перспективи харчової науки та промисловості.

Інформація про спалах харчової токсикоінфекції серед учасників урочистих подій, які відбувалися 29.09.2019р. «Аляска» в м. Тернополі

  01.10.2019р. від ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» надійшло повідомлення про те, що в  м. Тернополі Тернопільської області зареєстровано 5 випадків «Харчової токсикоінфекції» серед відвідувачів  ресторану «Аляска».

Оперативна інформація щодо випадку спалаху інфекційного захворювання серед відвідувачів ресторану «Аляска»

  За даними ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» кількість хворих, які звернулися за медичною допомогою станом на 04.10.2019 року зросла до 13 осіб. За минулі вихідні за медичною допомогою тернополяни, які того дня відпочивали у ресторані «Аляска» не зверталися. За результатами бактеріологічних досліджень проводиться розслідування.

20 перевірок щодо порядку формування, встановлення і застосування цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги та інші послуги провела Держпродспоживслужба від початку року

  Фахівці Сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області за 9 міс. поточного року провели  20  заходів контролю  щодо порядку формування, встановлення і застосування цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги та інші послуги, в тому числі 13 планових заходів та 7 позапланових заходів контролю. У 14 суб'єктів виявлено порушення державної дисципліни цін, тобто  70 відсотків із перевірених. За результатами проведених заходів прийнято 3 рішення, 9 приписів

Фахівці Держпродспоживслужби провели семінар-наради щодо основних аспектів законодавства у сфері захисту споживачів в усіх районах області

 Фахівці Держпродспоживслужби в Шумську провели завершальний семінар в рамках проведення заходів щодо реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року. Подібні заходи пройшли в усіх районах області, загалом до участі в них залучали представників органів місцевого самоврядування, підприємців та споживачів.

Оновлена інформація щодо розслідування випадку масового захворювання серед відвідувачів ресторану "Аляска"

  За даними ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр», станом на 10:00 год. 02 жовтня 2019 року зареєстровано 8 хворих (7 м.Тернопіль, 1 Тернопільський район) З них 7 госпіталізовано, 1 – проходить лікування амбулаторно. Дітей серед хворих немає.

5 осіб потрапили до лікарні після відвідин ресторану у Тернополі

  До Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надійшло повідомлення від ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» про те, що станом на  01.10.2019 року в м. Тернополі за первинними повідомленнями зареєстровано 5 випадків «харчової токсикоінфекції» серед  учасників урочистої події, що відбулася 29.09.2019р. у ресторані «Аляска» в м. Тернополі за адресою вул. В.Великого 7А.

В Заліщиках представники Держпродспоживслужби навчали підприємців та мешканців споживацької культури

  Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області продовжує піднімати рівень споживацької культури серед споживачів та підприємців області.

На нараді в в.о. голови ОДА обговорили епідеміологічну ситуацію в області

   Начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нінель Цяпа взяла участь у відео-нараді за участю в.о. голови Тернопільської облдержадміністрації Івана Крисака.

Фахівці Держпродспоживслужби в Тернопільській області постійно вдосконалюють свої знання: сьогодні говорили про систему НАССР

   В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області відбувся семінар «Вимоги щодо розробки, впровадження систем менеджменту безпечності харчових продуктів. Державний аудитпостійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР. Практичні рекомендації». Участь у заході взяли державні ветеринарні інспектори (начальники районних управлінь, начальники відділів, головні спеціалісти).

На Тернопільщині провели пероральну імунізацію м’ясоїдних тварин: використали понад 235 тисяч доз вакцини

     На виконання державної програми профілактики та боротьби зі сказом в Україні, на території Тернопільської області протягом 17-22 вересня 2019 року проводилась пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин (лисиць) від сказу.    

Фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у семінарі щодо правових засад запобігання коруапції

  В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області відбувся семінар  «Правові засади та практичні аспекти запобігання корупції».

Понад 2 тисячі школярів оздоровилося цього літа в дитячих таборах та санаторії на Тернопільщині

 Протягом літньої оздоровчої кампанії 2019 року на території області функціонувало 9 стаціонарних оздоровчих закладів, в тому числі 8 позаміських стаціонарних таборів та 1 санаторій. Окрім цього, працювало 59 пришкільних таборів з денним перебуванням дітей при загальноосвітніх навчальних закладах, 1 табір праці і відпочинку на базі закладу інтернатного типу (м. Бережани) та 2 наметових містечка. На всі заклади, які функціонували на території області спеціалістами територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області підписано комісійні акти готовності.

У Тернополі зареєстрували спалах кишкової інфекції

  Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області області 20.09.2019 повідомляє про те, що 19.09.2019 року в м. Тернополі зареєстровано 5 випадків гастроентероколіту серед вихованців одного з ДНЗ міста.

У Чорткові обговорили основні аспекти законодавства у сфері захисту споживачів

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець разом у начальником Управління захисту споживачів Тетяною Трінькою-Яворською та завідувачем Сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Дмитром Рабченюком провели в Чорткові семінар з питань захисту прав споживачів.

У селі Новосілка Заліщицького району зареєстровано гостру кишкову інфекцію: призупинено роботу садочку та харчоблоку у школі

18.09.2019 року в с. Новосілка Заліщицького району Тернопільської області з первинними діагнозами зареєстровано 10 випадків гострої кишкової інфекції серед дітей ДНЗ та учнів ЗОШ 1-2 ступенів. Зокрема, у ДНЗ захворіло 6 дітей, а у ЗОШ І-ІІ ступенів - 4 учнів. Попередній діагноз – гостра кишкова інфекція.

Станом на 19.09.2019 року кількість хворих збільшилася до 14 осіб . Однак, 3 з них не пов’язані з даними закладами.

Запорукою високої врожайності є протруєне насіння

  Настав час  сіяти озимину.  Практика дедалі переконливіше доводить : за нинішньої фіто санітарної ситуації на наших полях сіяти не протруєним насінням - значить, свідомо йти на істотні втрати. Особливо  ж це стосується насінництва .  Протруювання насіння хімічними засобами  є обовязковим елементом технології вирощування озимих культур  ,що дає змогу уберегти посіви  від засилля різноманітних  хвороб.  Це найбільш цілеспрямований, економічно й екологічно виправданий захід захисту молодих рослин упродовж тривалого періоду.   

До відома операторів ринку - законодавчі зміни!

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області повідомляє, що прийнято нові нормативно-правові акти!

Фахівці управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби з інших областей обмінювалися досвідом на Тернопільщині

  У Тернополі відбулася семінар-нарада для фітосанітарних інспекторів, участь в якій взяли фахівці з управлінь фітосанітарної безпеки Головних управлінь Держпродспоживслужби в Житомирській, Чернівецькій, Закарпатській та Львівській областях.  Такий захід проводився з метою обміну досвіду у сфері карантину рослин.