Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Зберігання харчових продуктів за умов періодичної відсутності електроенергії. Поради споживачам


    Серед великого переліку загроз, пов’язаних з військовою агресією, на жаль, частота віялових відключень електроенергії набула системного характеру. Це створює не тільки незручності для громадян та операторів ринку, а призводить до порушень температурних режимів щодо зберігання харчових продуктів, яке у подальшому впливає на тривалість їх зберігання та  безпечність.

         Дотримання основних принципів правильного зберігання харчових продуктів у холодильнику є запорукою, що вони не втратять своїх властивостей та не зіпсуються:

         - свіжість продуктів — саме вона має визначальну роль у тривалості зберігання. Слід уникати перепадів заданої температури заморожування та запобігати дії тривалого часу тепла при перевезені у машині. Якщо продукти почали достигати або псуватися — ці процеси незворотні (навіть двогодинне припинення процесу охолодження може стати причиною псування;

         - правило товарного сусідства — продукти розділяються на групи — молочні продукти, риба, овочі та фрукти, готові страви — зберігаються окремо (різні контейнери, ящики, окремі полиці). Сирі продукти не поєднуються з готовими стравами; продукти, які споживаються без попередньої теплової обробки не повинні бути поруч з сирим м’ясом, рибою, овочами, фруктами, яйцями. Різні овочі та фрукти необхідно зберігати в окремих тарах, оскільки вони прискорюють гниття одне одного. Оскільки молочна продукція має здатність швидко вбирати сторонні запахи — її слід зберігати в упаковці;

         - кімнатна температура — м’ясо та риба при кімнатній температурі зберігають не більше двох годин, молочні продукти без холодильника через аналогічний термін починають скисати та псуватися. Зелень та свіжі пряні трави зберігають свої властивості до доби. Стиглі ягоди через дві доби починають в’янути та псуватися, виноград не більше  п’яти діб;

         - зберігання у холодильнику — при низькій температурі не розмножуються патогенні мікроорганізми і сповільнюються фізичні процеси (оптимальна температура у холодильнику +4 оС, морозильній камері  -18 оС ). Завдяки природній циркуляції важке холодне повітря опускається у нижню частину холодильної камери. Найтепліша зона холодильної камери — дверцята і верхня частина біля них (при кожному відкритті — температура різко підіймається і повільно приходить у норму) — найоптимальніше місце для напоїв, соусів у герметичних упаковках, сиру та масла. Продукти не повинні торкатися задньої стінки холодильника (можуть примерзнути), а також бути розташованими близько один до одного — погіршується циркуляція холодного повітря;

         ПАМ’ЯТАЙТЕ ! При відключеній електроенергії у закритому холодильнику продукти залишаються безпечними до 4 год., у повній морозильній камері — 48 год., у напівпорожній — 24 год. Завчасно заморозьте контейнери з водою. При відключенні електроенергії  більше 4 год., помістіть даний лід поруч з продуктами харчування та контролюйте їх температуру. Після розморожування продукти необхідно обробити упродовж 24 год., повторне заморожування не допускається!