Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Запорукою щедрого урожаю є правильне зберігання насіння


  Сучасний насіннєвий ринок пропонує широкий асортимент насіння передумовою якого є професійна робота спеціалістів у галузі насінництва, а саме: догляд за посівними та урожайними якостями насіння сільськогосподарських культур, який охоплює: вирощування, збирання, післязбиральну обробку, заготівлю, зберігання, реалізацію та використання насіння Серед перелічених чинників, який включає формування якості насіння, дуже відповідальним є його зберігання.

  Застосування насінницьких технологій у зберіганні дозволяє гарантувати найвищу якість посівного матеріалу. Для забезпечення стійкого зберігання насіння проводять певну технологічну підготовку насіннєвої маси до тривалого зберігання. Вона полягає у підготовці сховищ до приймання насіння нового урожаю яке надходить з поля від комбайнів.

  Для сівби готується насіння відповідно до вимог стандарту. Після обмолоту потрібно відразу очистити та висушити насіння, бур'яни, а також бите, роздавлене насіння основної культури та інші домішки відділяють на сучасному зерноочисному обладнанні. Нині в аграрному секторі створюються компанії, які для післязбиральної обробки та підготовки насіння до сівби створюють насіннєві заводи, обладнані потоковими лініями які забезпечують приймання, очищення, сушіння та формування однорідних партій, зберігання і відвантаження насіння. Насіннєсховище має цілу систему очисних машин, а також систему сушіння насіння. За насінням встановлюють регулярний контроль для своєчасного виявлення осередку підвищеної вологості та самозігрівання, розвитку хвороб і шкідників. Температуру контролюють в кількох місцях на різних глибинах. Вживають заходи щодо ліквідації осередків підвищеної вологості. При підвищеній вологості використовують сушарки різного типу. При цьому ретельно контролюють температуру теплоносія і режим сушіння. Не допускається нагрівання насіння. Слід уникати пересушування, оскільки в деяких культур, підвищується схильність до розтріскування та обрушення насіння. Для кожної культури необхідно дотримуватися рекомендованих режимів зберігання та своєчасного застосування методів усунення негативних впливів. Слід зазначити, що при наявності матеріальної бази по зберіганню насіння та завдяки роботі кваліфікованих фахівців можливе забезпечення усього технологічного процесу зберігання насіння та отримання посівного матеріалу покращеної якості.

 

Провідний фахівець-агроном

відділу контролю у сфері

насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки                                                                                                                                           Ольга Іванців