Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проводили фітосанітарний моніторинг посадок картоплі на виявлення небезпечних карантинних організмів. Такий моніторинг проводився з відбором ґрунтових проб та рослин картоплі, які направлялися у Державну установу «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія». За результатами фітосанітарного моніторингу на присадибних ділянках , виявлено небезпечний регульований шкідливий організм – золотисту картопляну нематоду (Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens) у с. Юськівці Лановецької територіальної громади Кременецького району на площі 2,0 га. Це підтверджується висновком фітосанітарної експертизи Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія».
Розпорядженням районної військової адміністрації від 17.08.2022 № 78/02-07/1 запроваджено карантинний режим та затверджено заходи по локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму – золотистої картопляної нематоди, а саме - проведення регулярного моніторингу державним фітосанітарним інспектором на предмет виявлення золотистої картопляної нематоди; дотримання сівозміни: використання культур, які не уражуються нематодою (бобові, зернові, технічні культури, багаторічні трави); вирощування нематодостійких сортів картоплі; внесення добрив, знищення бур’янів.
Золотиста картопляна нематода – карантинний організм, обмежено поширений на території України, який наносить значну шкоду сільському господарству. Особливо великої шкоди завдає на присадибних ділянках та на полях, де картопля вирощується з порушенням дотриманням сівозмін і повертається на попереднє місце вже на 2-3 рік.
Хворі рослини за сильного ступеня ураження мають пригнічений вигляд, передчасно жовтіють, відстають у рості та розвитку, їхня коренева система набуває „бородатого” вигляду. На коренях рослин-живителів навіть неозброєним оком можна побачити численні цисти нематод. У зараженої рослини знижується рівень фотосинтезу, і як наслідок цього – зменшується її біомаса. Падає товарна цінність новоутворених бульб, погіршується їхня якість – зменшується вміст сухої речовини, крохмалю, білку, вітаміну С.