Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

В Тернопільській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проводять дослідження зразків на наявність генетично-модифікованих організмів (ГМО)


    float: left Генетично модифіковані організми (ГМО) - будь-які організми, генетичний матеріал яких був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах, при звичайних умовах близькоспорідненого схрещення або природної рекомбінації.

     Методи впровадження чужорідних генів є вкрай небезпечними і недосконалими. Вони не враховують той факт, що основна частина генетичної інформації, що міститься в ДНК, має голографічну природу. Небезпека таких генетичних втручань полягає в тому, що сам процес передачі чужорідних генів заснований на використанні вірусів і плазмід (бактерій), здатних проникнути в клітинний геном або в клітину організму, а потім використовувати клітинні ресурси для створення безлічі власних копій.

     Після впровадження цих бактерій, плазміди (кільцеві ДНК бактерій зі вставкою впроваджуваного гена) в клітину рослини, вони продовжують жити своїм життям. Зокрема, можуть передавати генетичні вставки як іншим рослинам (через пилок), так і комахам, тваринам і людям, які з’їли трансгенні рослини. Найчастіше метою генетичної модифікації є одержання суперстійкості сільськогосподарських ГМ рослин до величезних кількостей пестицидів і отрутохімікатів виробництва тих самих корпорацій, що і продають трансгенне насіння. Всі ці отрути накопичуються в ГМ рослинах і потім передаються людині.

    Споживання в їжу ГМО є небезпечним, це довели десятки науковців з багатьох країн світу. Виробники ГМО-продукції просувають її на світові ринки агресивно і масштабно. Але її споживання веде до безпліддя, вибуху онкологічних та ракових захворювань, генетичних каліцтв, алергічних реакцій, збільшення рівня смертності людей, тощо. Виявлення ГМО у їжі здійснюється шляхом застосування такої технології методом ПЛР. Основними елементами скринінгу можуть слугувати такі послідовності, як 35S промотор, Nos термінатор. Важливим моментом під час поширення та комерціалізації ГМО на світовому ринку є маркування продуктів із вмістом ГМО. Маркування може бути обов'язковим чи добровільним. У Канаді та США маркування є добровільним, тоді як у Європі всі продукти, які містять більше ніж 0.9 % схвалених до використання ГМО, мають маркуватися. В Україні маркуванню підлягають не тільки продукти, отримані з ГМО, а також харчові добавки, отримані за допомогою ГМО. Крім того, Україна стала першою державою у світі, яка зобов'язала виробників та імпортерів харчових продуктів вказувати позначення «без ГМО» в маркуванні всіх, без винятку, харчових продуктів, навіть тих, у яких ГМО не може бути ні теоретично, ні практично. Нормами закону України «Про державну систему біобезпеки» при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.

         В Тернопільській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відділ біохімічних та молекулярних досліджень проводить дослідження зразків на наявність генетично-модифікованих організмів (ГМО) методом полімеразно-ланцюгової реакції в режимі реального часу (ПЛР-РЧ):

• Проводяться випробування на якісне виділення ДНК генетично-модифікованих організмів (ГМО) у сировині рослинного походження, кормах та продуктах харчування методом (ПЛР-РЧ);

• Ідентифікація генетично-модифікованих ліній рослин у сировині рослинного походження, кормах та продуктах харчування методом (ПЛР-РЧ);

• Кількісне визначення вмісту генетично-модифікованих організмів (ГМО) у сировині рослинного походження, кормах та продуктах харчування методом (ПЛР-РЧ).

      Методи випробування 28.12.2021 р. внесено у сферу акредитації, свідоцтво № 20392 Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відповідно до ДСTУ ISO/IES 17025:2019. Тел. (0352) 52-20-83 Email: [email protected]