Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

У Монастириській фахівці Держпродспоживслужби разом з освітянами обговорили вимоги щодо організації харчування в школах


   ЗДОРОВЕ ТА БЕЗПЕЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ШКОЛІ

   Організація здорового та безпечного харчування учнів під час перебування їх у навчальному закладі є не менш важливим, ніж сам навчальний процес. Для належної організації харчування дітей у шкільних їдальнях, дотримання санітарно-епідеміологічних норм та правил, спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Монастириського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, спільно з відділом освіти Монастириської районної державної адміністрації, провели семінар для відповідальних працівників шкільних їдалень. Під час семінару кухарі мали можливість ознайомитись із санітарним законодавством та законодавством у сфері безпечності харчових продуктів, і отримати вичерпну відповідь на всі поставлені запитання. Для кожного навчального закладу підготовлено та вручено пам’ятки щодо організації процесу харчування дітей.

Загальні  вимоги до організації

процесу харчування дітей

Загальне керівництво організацією харчування здійснює керівник  навчального закладу. Постачальники продуктів харчування і продовольчої сировини разом з керівником закладу складають графіки і маршрути постачання та обсяги завозу.

 Медична сестра, або уповноважена керівництвом особа, контролює додержання санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоці, виконання меню, якість та безпеку страв, проводить санітарно-освітню роботу серед персоналу і батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом щодо питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій.

   Медична сестра під час поступлення продуктів харчування та продовольчої сировини до закладу, контролює їх безпечність та якість. Медсестра веде документацію з харчування, складає примірне двотижневе меню, меню-розклад,   здійснює С-вітамінізацію, контролює вихід, безпеку і якість страв, дотримання технології їх приготування, санітарний стан харчоблоку, дотримання правил особистої гігієни персоналом, наявність у них гнійничкових захворювань і гострих респіраторних інфекцій у працівників харчоблоку веде Журнал здоров’я працівників харчоблоку, контролює своєчасність проходження медоглядів та наявність особистих медичних книжок. Медсестра проводить заняття з гігієни харчування й основ дитячого дієтичного харчування, санітарно-освітню роботу, у тому числі бесіди щодо харчування дітей.

 Завідувач харчоблоку (їдальні) також  контролює умови доставки продуктів харчування та продовольчої сировини до закладу, відповідає за якість та асортимент продуктів харчування та продовольчої сировини, які прийнято до закладу, за додержання вимог санітарного законодавства при їх зберіганні, здійснює їх облік у Книзі складського обліку, бере участь у складанні меню.

 Кухар бере участь у складанні меню, відповідає за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за дотримання технології виготовлення, за відбір та зберігання добової проби страв, за додержання правил особистої гігієни, за санітарний стан приміщень харчоблоку.

Кухар та інші працівники харчоблоку особисто розписуються у Журналі здоров’я працівників харчоблоку про відсутність дисфункції кишечнику та гострих респіраторних інфекцій. Кухарю підпорядковані кухонні робітники, які у роботі також повинні дотримуватися вищенаведених санітарних вимог. Працівники  навчального закладу, у тому числі харчоблоку, проходять медичні огляди відповідно до чинного законодавства.

На початку навчального року керівником навчального закладу видається наказ про організацію харчування у навчальному році та призначення відповідального з організацію харчування у школі.

Вчителі, які беруть участь в організації харчування дітей, повинні бути ознайомлені з питаннями гігієнічного та естетичного виховання учнів. Починаючи з раннього віку дитини, необхідно приділяти увагу вихованню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі. За дитиною необхідно закріпити постійне місце за столом.

Перед кожним прийомом їжі працівники їдальні столи сервірують згідно з меню. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, сидіти за столом правильно і користуватися столовими приборами. Руки необхідно мити безпосередньо перед тим, як дітей садять за обідні столи і після приймання їжі.

Щодня в інформаційних куточках необхідно вивішувати меню із зазначенням повної назви та вагового виходу страв. Меню затверджується керівником закладу, підписується завідуючою їдальнею та медичним працівником школи.