Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області постійно проводять заходи з державного ринкового нагляду


  Згідно з Положенням про Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, затвердженого наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №694 від 15.08.2017 року Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, як територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснює державний ринковий нагляд.

  Державний ринковий нагляд - діяльність органів ринкового нагляду з метою забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам. Метою його здійснення є вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів з відповідним інформуванням про це громадськості щодо продукції, яка при її використанні за призначенням або за обґрунтовано передбачуваних умов і при належному встановленні та технічному обслуговуванні становить загрозу суспільним інтересам чи яка в інший спосіб не відповідає встановленим вимогам.

  Законодавство України про державний ринковий нагляд і контроль продукції складається з Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини в цій сфері, у тому числі технічних регламентів.

  Відповідно до постанови КМУ від 28.12.2016р. №1069 (зі змінами) на сьогоднішній день діють 26 Технічних регламентів, на відповідність яких здійснюються заходи з ринкового нагляду. Саме Технічні регламенти передбачають обов’язки виробника, імпортера (уповноваженої особи виробника) та розповсюджувача відповідної продукції, які і є об’єктами перевірок з ринкового нагляду.

  Заходи ринкового нагляду здійснюються відповідно до Секторальних планів державного ринкового нагляду, які щорічно до 1 грудня затверджуються Головою Держпродспоживслужби та оприлюднюються шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Держпродспоживслужби.

  При здійсненні заходів ринкового нагляду посадові особи мають право:

– проводити документальні перевірки та обстеження зразків продукції, відбирати зразки продукції і забезпечувати проведення їх експертизи (випробування);

– безперешкодно відвідувати, за умови пред’явлення службового посвідчення та посвідчення (направлення) на проведення перевірки, торговельні та складські приміщення суб’єктів господарювання тощо у будь-який час протягом часу роботи об’єкта;

– вимагати від суб’єктів господарювання надання документів і матеріалів, необхідних для здійснення ринкового нагляду, одержувати копії таких документів і матеріалів (у разі якщо оригінали таких документів і матеріалів складені іншою мовою, ніж мова діловодства та документації державних органів, на вимогу органів ринкового нагляду суб’єкти господарювання зобов’язані за власний рахунок забезпечити їх переклад мовою діловодства та документації державних органів в обсязі, необхідному для здійснення ринкового нагляду);

– вимагати від посадових осіб суб’єктів господарювання та фізичних осіб – підприємців надання у погоджений з ними строк усних чи письмових пояснень з питань, що виникають під час проведення перевірок і вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів;

– складати акти перевірок та застосовувати в установленому законом порядку штрафні санкції до суб’єктів господарювання;

– складати на основі актів перевірок протоколи про правопорушення у сфері здійснення ринкового нагляду та розглядати по них справи;

– залучати у разі потреби в установленому порядку до здійснення ринкового нагляду працівників наукових установ та фахівців;

– вимагати від посадових осіб суб’єктів господарювання та фізичних осіб –

підприємців припинення дій, які перешкоджають здійсненню заходів ринкового нагляду, а в разі їх відмови від припинення таких дій;

– звертатися до органів внутрішніх справ за допомогою у здійсненні законної діяльності з ринкового нагляду.

Результатом перевірки може бути застосування заходу ринкового нагляду, а саме:

– обмеження надання продукції на ринку;

– заборона надання продукції на ринку;

– вилучення продукції з обігу;

– відкликання продукції;

– контроль стану виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів;

– попередження органами ринкового нагляду споживачів (користувачів) про виявлену цими органами небезпеку, що становить продукція.

  Окрім застосованих заходів ринкового нагляду у разі виявлення порушень вимог Технічних регламентів до суб’єктів господарювання застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

  Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області постійно проводяться заходи з державного ринкового нагляду, адже здійснення належного контролю на споживчому ринку підвищує рівень захисту права споживачів на безпеку продукції, сприяє зменшенню кількості підприємств, що допускають порушення законодавства, запроваджує мотиваційні механізми для здійснення суб’єктами господарювання самостійного контролю відповідності продукції встановленим вимогам.