Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Відповідно до ініціативи Першої леді України О. Зеленської, щодо реалізації проекту реформування системи шкільного харчування, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно з представниками органів місцевого самоврядування проведено комісійні обстеження 23 закладів загальної середньої освіти в 11 - ти районах області та м. Тернопіль. За результатами проведеної роботи, розглянувши перелік питань, розроблених робочою групою з напрацювання заходів реформування системи шкільного харчування, затверджених наказом Мінекономіки № 206 від 07.02.2020 року, було виявлено ряд проблем в системі шкільного харчування. А саме:
недостатня кількість холодильного обладнання у харчоблоках – Соколівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Плебанівська ЗОШ І-ІІ ступенів Теребовлянського району, Колодненський заклад ЗСО І-ІІІ ступенів Збаразького району, Олесинська ЗОШ І-ІІІ ступенів Козівського району, ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 що у м. Кременець;
недостатня кількість виробничих приміщень та технологічного обладнання в харчоблоках - Олесинська ЗОШ І-ІІІ ступенів Козівського району;
непристосовані приміщення для організації харчування дітей – Колодненський заклад ЗСО І-ІІІ ступенів Збаразького району;
обладнання потребує оновлення, заміни меблів, модернізації комунікацій та вентиляції – Горошівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Скала-Подільському навчально-виховному комплексі «ЗНЗ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» Борщівського району;
працівники харчоблоку не забезпечені санітарним одягом для робіт пов’язані з організацією харчування та спецодягом для прибирання, відсутні внутрішні туалети, в тому числі для працівників харчоблоку - ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Яблунів Гусятинського району;
В тижневому меню відсутні свіжі фрукти - ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Яблунів Гусятинського району, ЗОШ № 5 що у місті Чортків, Горошівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Борщівського району,
Не в усіх закладах наявна програма підтримки, розвитку закладу;
Впровадження системи НАССР триває.
Відповідно до недоліків зазначених вище, надані рекомендації та пропозиції щодо покращення ситуації, та готуються документи для передачі керівнику робочої групи з реформування системи шкільного харчування.