Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Розслідування спалаху у ТДНЗ №1 м. Тернополя ще триває


За письмовим повідомленням Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», що надійшло до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області 12.07.2019р., серед дітей, що відвідують ТДНЗ №1 м. Тернополя зареєстровано 3 випадки інфекційного захворювання «з ознаками кишкових розладів». Додаткових повідомлень про кількість захворілих та встановлений діагноз станом на 18.07.2019р. не надходило, уточнюється інформація про 5 випадків норовірусної інфекції, що була озвучена представником ДУ «Тернопільський ОЛЦ у засобах масової інформації 15.07.2019р. 16.07.2019р. отримані результати лабораторних досліджень, проведених Тернопільською регіональною державною лабораторією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а саме: води питної, харчових продуктів, добових проб за 11-12.07.2019р., змивів з кухонного посуду, розроблювального інвентаря та обладнання харчоблоку, а також столового посуду у групах дитячого дошкільного закладу – патогенних збудників не виявлено. Зафіксоване перевищення вмісту нітратів у свіжій капусті. Під час санітарно-епідеміологічного обстеження Тернопільського дитячого навчального закладу № 1 порушень санітарного законодавства не виявлено. З метою недопущення поширення інфекції та ліквідації спалаху, за результатами санітарно-епідеміологічного обстеження. керівнику ТДНЗ №1 вручено припис, згідно якого керівник зобов’язаний забезпечити: - проведення заключної дезінфекції у приміщеннях харчоблоку та групових; - проведення бактеріологічних та вірусологічних обстежень дітей та персоналу; - прийом контактних дітей до закладу лише після проведення вищевказаних обстежень та при наявності довідки від педіатра про стан їх здоров´я та можливість відвідувати дитячий заклад; - перед відкриттям закладу після ремонтних робіт провести генеральне прибирання всіх приміщень з використанням дезінфікуючих засобів. після чого організувати проведення лабораторних досліджень на якість дезінфекції; - повернення постачальнику залишків партії свіжої капусти з підвищеним вмістом нітратів. На даний час розслідування ще триває.