Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області інформує, що з початку 2021 року державними ветеринарними інспекторами, на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 01.10.2020 №40286/1/1-20 щодо здійснення позапланових заходів державного контролю постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів середньої освіти, проведено 26 позапланових заходів державного контролю. Основними виявленими недоліками є: не забезпечення системи простежуваності, відсутнє калібрування обладнання відповідно до законодавства; на потужності допускається персонал, який не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та не пройшов у оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу, що підтверджено відповідними записами оператора ринку; персонал потужностей не проходить періодично навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у оператора ринку; не ведеться результативна боротьба зі шкідниками та гризунами; не розроблено постійно діючі процедури засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках та інше.
За результатами вищевказаних позапланових заходів операторам ринків (постачальникам) державними ветеринарними інспекторами видано 16 приписів з вимогами щодо усунення виявлених недоліків, а Головним державним ветеринарним інспектором Тернопільської області прийнято рішення від 18.02.2021 року №01.2/02 при вилучення з обігу небезпечних харчових продуктів.
Інформація щодо результатів перевірок доведена керівникам місцевих органів управління освіти та закладів інституційного догляду та виховання дітей при проведенні онлайн семінару на тему «Впровадження системи НАССР в їдальнях закладів освіти», який відбувся 17.03.2021 року за сприяння комунальної установи Тернопільської обласної ради «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області» за участю керівників Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.