Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Представники Держпродспоживслужби роз’яснили сільгоспвиробникам Чортківського району фітосанітарні вимоги країн партнерів у міжнародній торгівлі


 Представники Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області взяли участь у семінарі  щодо організації роботи при збиранні зернових культур та зберігання їх на елеваторах, який відбувся на базі  ПП «Науково виробничого об’єднання Енергоощадні технології» для сільгоспвиробників Чортківського району.

Заступник начальника Головного управління  Ігор Павлишин під час виступу зазначив, що Україна займає лідируючі місця у світовому співтоваристві як країна експортер рослин та продуктів рослинного походження. Наприклад, у 2020 році у супроводі фітосанітарних сертифікатів з України експортовано понад 54,3 млн. тонн зернових та олійних культур. Основними країнами, до яких здійснювався експорт зернових, зернобобових та олійних культур, в минулому році стали Китайська Народна Республіка (КНР), Єгипет та країни ЄС. Одним із основних патерів України щодо експорту ячменю, сої, кукурудзи  на сьогоднішній день є Китай, який виставляє свої специфічні фітосанітарні вимоги при експорті і які необхідно дотримуватися.

Начальниця відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки  Людмила Безменська ознайомила суб’єктів господарювання з фітосанітарними вимогами Китайської Народної Республіки, а саме: з  Протоколом фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю, з Протоколом фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту сої з України до Китаю, та з Протоколом фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китаю. Адже, у даних протоколах зазначені  фітосанітарні процедури, які повинні проводитися до кукурудзи, сої та ячменю у вегетаційний сезон, з метою формування:

- переліку осіб, які планують експорт кукурудзи до КНР;

- переліку осіб, які планують експорт сої до КНР;

- переліку осіб, які планують експорт ячменю до КНР;

а також:

- переліку місць зберігання, з яких планується експорт кукурудзи до КНР;

- переліку місць зберігання, з яких планується експорт сої до КНР;

- перелік місць зберігання, з яких планується експорт ячменю до КНР.

Підсумовуючи виступ, Людмила Анатоліївна наголосила, що при експорті вітчизняної продукції необхідно чітко дотримуватися та виконувати фітосанітарні вимоги країн – партнерів для попередження виникнення  бар’єрів у міжнародній торгівлі.