Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF від 01 вересня 2022 року № 2022.4907-fup 10, стосовно надходження повідомлень щодо харчового захворювання, спричиненого гістаміном, внаслідок споживання тунця від одного й того ж постачальника, що експортувався з Іспанії (експортер: Frime S.A.U., Spain) до України (імпортер: ТОВ «ОДІСЕЙ ЛЮКС», вул. Київська 19-А, м. Вишневе, Київська область, 08132).
Просимо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області про виявлення даного товару в обігу (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10) та інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, що контактують з харчовими продуктами, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган (Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області), що передбачено частиною 3 статті 20 даного закону.
Фото маркування товару доступне за активним посиланням:
https://drive.google.com/file/d/1ewcGsu4eXGHMgyZxVSbZ77DR1UWgb_hi/view?usp=sharing
Довідково: Гістамі́н (лат. Histaminum) або 4-(2-аміноетил) — органічна сполука, біогенний амін, медіатор алергічних реакцій негайного типу, також є регулятором багатьох фізіологічних процесів.
Непериносимість гістаміну виникає в тому випадку, коли організм реагує на продукти з високим вмістом гістаміну або на швидке вивільнення вищезгаданої хімічної сполуки в нашому організмі. Непереносимість гістаміну викликана недостатністю ферменту діаміноксидази (ДАО), який має розщепляти надлишковий гістамін. Цей фермент виробляється в кишечнику. Його недостатність можна компенсувати за допомогою препаратів з ДАО.
Отруєння гістаміном може відбутись, якщо ви їсте рибу, котра жила у водоймах із занадто високою температурою. Така риба ще за життя може накопичувати високий рівень гістамінів. При споживанні подібних морських делікатесів можна отримати захворювання, яке лікарі називають «отруєння рибним скомбротоксином» або SFP.
Скомбротоксин/гістамін, який міститься у рибі є однією з світових проблем безпечності харчових продуктів і є поширеною причиною харчових отруєнь. Отруєння викликають термостабільні скомбротоксини, ймовірно спричинені діяльністю бактерій у рибі. Точний склад скомбротоксинів не встановлений, проте загальновизнано, що біогенні аміни, особливо гістамін, відіграють важливу роль у патогенезі отруєння скомбротоксином.У США на даний вид отруєнь припадає 7,6% усіх спалахів харчового походження і 38 % - пов’язаних з морепродуктами (дані за період 1990-2003 років Центру використання досягнень науки в інтересах суспільства (SCPI)). За період 2000-2007 років у США зафіксовано 223 спалахи щодо отруєння гістаміном — 865 постраждалих осіб.