Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Питання організації харчування у дошкільних навчальних закладах Тернополя обговорили під час семінар-наради представники Держпродспоживслужби та освіти


 Представники Тернопільського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та Управління освіти і науки Тернопільської міської ради провели семінар-нараду для медичних сестер дитячих дошкільних закладів м. Тернополя щодо опрацювання Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а також Наказу МОЗ України від 05.11.2021 № 2441 «Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період».

Спеціалісти міського управління ознайомили присутніх зі змінами, очікуються в меню дошкільнят, з урахуванням нових нормативних вимог:

  • тепер вміст цукру в страві не має перевищувати 10 г на 100 г продукту; а дітям до трьох років зазначені Норми взагалі забороняють вживати цукор, тому какао та чай також пропонуватиметься дітям вказаної вікової категорії без цукру; 
  • фруктові, фруктово-ягідні, пастеризовані соки без цукру пропонуватимуться дітям різних вікових груп двічі на тиждень під час сніданку або вечері;

      - кількість солі в готових стравах теж обмежуватиметься ( для дітей від     чотирьох років зменшили норму вживання солі на 2—5 г щодня);

  • в харчуванні дітей буде збільшено кількість фруктів та овочів й зменшено кількість хліба та картоплі;
  • нові норми рекомендують подавати зварену чи запечену картоплю, а одна страва з картоплі має чергуватися з 4-5 стравами зі злакових або бобових;
  • норму картоплі зменшили майже вдвічі, а сезонні овочі необхідно рекомендувати дітям щодня. Квашені овочі ж можна уже використовувати лише для дітей старшої та середньої груп, для ясельної та молодшої – ні;
  • з меню буде вилучено кондитерські вироби.

Затверджений перелік страв також може бути використаний як база для чотиритижневого меню в інші пори року з урахуванням сезонних продуктів.