Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Інформація про спалах харчової токсикоінфекції серед учасників урочистих подій, які відбувалися 29.09.2019р. «Аляска» в м. Тернополі


  01.10.2019р. від ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» надійшло повідомлення про те, що в  м. Тернополі Тернопільської області зареєстровано 5 випадків «Харчової токсикоінфекції» серед відвідувачів  ресторану «Аляска».

 Станом на 10.00 год. 08.10.2019р. зареєстровано 13 випадків «Харчової токсикоінфекції».   Кількість потерпілих – 13 осіб, з них всі дорослі особи та усі були госпіталізовані до інфекційного відділення КНП «Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги».

 Згідно інформацій ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» №06/1386 та №06/1388  від 04.10.2019р. за результатами обстеження хворих та контактних з вогнища, пов’язаного із рестораном «Аляска», виділено сальмонелу.

01.10.2019 р. фахівці Тернопільського міського управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, Тернопільської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби та ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснили виїзд у ресторан «Аляска», розпочали епідрозслідування та позапланову перевірку вищевказаного закладу.

     У ході розпочатого епідрозслідування виявлено, що на момент проведення обстеження у закладі відсутні відвідувачі та будь-яка сировина, продукція та готові страви.

       При обстеженні виявлено наступні порушення: не надано супровідної документації (якісні посвідчення, товаро-транспортні накладні) на сировину та продукцію, що використовувалась для приготування страв, відсутні договори на постачання сировини, зі слів керівника закладу, продукти закупляє самостійно.  Відсутні особисті медичні книжки 2-х працівників та власника закладу.

   1.10.2019р., в ході розслідування відібрано 1 взірець питної води з центральної мережі водопостачання для дослідження за мікробіологічними показниками, 20 змивів з об’єктів навколишнього середовища (кухонний та столовий посуд, розроблювальний інвентар, виробничі столи, холодильне обладнання) на БГКП та патогенну мікрофлору (сальмонелу, стафілокок), а також 3 змиви з рук персоналу (від 02.10.2019р.) для дослідження в Тернопільській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

  За результатами лабораторних досліджень виявлено невідповідності за мікробіологічними показниками (наявність бактерії групи кишкової палички) у 15-ти  із 23-х відібраних змивах з об’єктів навколишнього середовища та рук персоналу, а саме: посуду, а також з рук 3-х працівників закладу.

   Готових страв та сировини в закладі не відбирали (так як вони відсутні).

  За оперативними даними з ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» (по телефону) із 20 взірців харчових продуктів, відібраних у домашніх вогнищах, виділено сальмонелу (S.enteritidis) у 7 взірцях із залишків святкових страв.   

На даний час джерело зараження, фактор та шляхи передачі збудника інфекції встановлюється, епідрозслідування триває.

Обставини, що сприяли виникненню спалаху – грубі порушення вимог санітарного законодавства у закладі громадського харчування.

Про виникнення спалаху проінформовано Тернопільський міський відділ поліції ГУ НПУ та Тернопільський міський відділ УДСНС України в Тернопільській області.

Винесено рішення головного державного інспектора Держпродспоживслужби Тернопільської області про тимчасове припинення з 02.10.2019р. по 16.10.2019р. виробництва та/або обігу харчових продуктів ресторану «Аляска» за адресою м.Тернопіль, вул. В.Великого, 7а. Винесено подання про відсторонення від роботи 3-х працівників закладу.

За результатами позапланової перевірки складено протокол про порушення вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та подано на розгляд.

Власнику даного ресторану загрожує адміністаривна відповідальність.