Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Як правильно зберігати насіння взимку?


float:  left   Основним завданням зберігання насіння є збереження його якості від моменту його збору до використання.

В  залежності від призначення термін зберігання насіння може бути різним. У озимих культур він становить приблизно 5 міс., перехідні фонди озимих культур – 12-24 міс., насіння ярих – 7-8 міс., а їх страхові фонди – 12-24 міс. Насіння колекцій науково-дослідних та селекційних установ зберігається три-п'ять років і більше. Насіння, що закладається на зберігання, повинно мати високу життєздатність, бути нормально розвиненим, здоровим, не травмованим, вирощеним на високому агрофоні та зібране без порушення технології, яке пройшло повний цикл післязбиральної обробки – сушіння, очищення, сортування, із вологістю в межах або нижче критичної на 1,5-2,0%.   Для насіння пшениці, ячменю критичною є вологість 14,5-15,5%, для кукурудзи – 13-14%, сої – 12-13%, соняшнику – 7-9%.

   Насіння зі зниженою енергією проростання та схожістю, травмоване, проросле, неякісно відсортоване, пошкоджене патогенною мікрофлорою зберігається погано.

     Насіннєсховища – це типові або пристосовані приміщення, де зберігається насіння. Вони повинні відповідати таким вимогам:

– ізоляція насіння від атмосферних та ґрунтових вод і різких перепадів температури (гідроізоляція підлоги, тверде покриття);

– наявність надійної покрівлі, цілих ущільнених вікон;

– ефективний захист від проникнення гризунів, шкідливих комах і птиці;

– запобігання змішуванню різних партій насіння і засміченню насіння іншими видами - це досягається способом зберігання та облаштування;

– контроль і регулювання процесу зберігання насіння: до кожної партії насіння (і до кожного контейнера) повинен бути вільний доступ для огляду і відбору проб.

– можливість самотічної вентиляції та облаштування активної вентиляції;

– механізація завантаження, вивантаження насіння із насіннєсховища і переміщення насіння в середині насіннєсховища;

– забезпечення легкої дезінсекції приміщення і насіння препаратами, дозволеними до використання в Україні.

     Насіннєсховище має забезпечувати зберігання насіння від псування і засміченості іншими культурами та сортами. Допускається завантаження насіння в місткості при максимальній висоті насипу і відповідно до технічних вимог насіннєсховищ з горизонтальною підлогою до 5-6 м, бункерних і силосних – до 12 м, за умови регулярного проведення спостережень за станом якості насіння. При максимальному завантаженні місткостей рівень насіння повинен бути на 15- 20 см нижчим від верхнього краю засіка або бункера. Мішки з насінням укладають на дерев'яні піддони висотою 10-20 см від підлоги, відстань від стіни сховища і штабелем повинна бути не менше 70 см для запобігання утворенню конденсату. Проходи між сусідніми штабелями не менше 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій. Мішки повинні бути міцними, сухими, чистими та знезараженими.

   Щоб запобігти змішуванню або засміченню, забороняється розміщувати в суміжних засіках або штабелях насіння двох сортів однієї культури, а також насіння важковідокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес), а також насіння різних сортів, репродукції одної культури. Кожну підготовлену партію, що підлягає зберіганню, необхідно зважити, пронумерувати й установити штабельний ярлик чи етикетку. Усе насіння передають завідувачу насіннєсховища актом на зберігання. Сортове насіння, що призначене для посіву, насіння дефіцитних і перспективних сортів, враховується окремо по кожному сорту, а в межах сорту по категоріях – по книзі складського обліку. Важливим заходом при зберіганні насіння є знищення комірних шкідників. Комахи і кліщі не розвиваються у сухому та холодному насінні. Охолодження і просушування насіння є ефективними заходами попередження появи шкідників та пліснявих грибів. Непогані результати дає механічне очищення насіння. Найбільш ефективним заходом знищення шкідників є газація (фумігація) насіння Гризунів знищують отруєними принадами. Хімічні заходи знищення шкідників проводяться препаратами, дозволеними до використання в Україні. При зберіганні насіння особливу увагу необхідно звертати на вологість та температуру навколишнього середовища. Відносна вологість повітря в насіннєсховищах не повинна перевищувати 60%, при цьому температура у сховищі повинна бути в межах 5-10 °C. Засипане на зберігання насіння протягом двох діб підлягає перевірці на посівні якості з проведенням повного аналізу. Повторне контролювання схожості кондиційного насіння необхідно проводити з періодичністю один раз на чотири місяці. За 15-20 днів до початку сівби потрібно перевірити схожість насіння. Під час зберігання насіння потрібно систематично спостерігати за станом насіння, вимірювати його температуру, відносну вологість повітря, наявність шкідників та гризунів. Відносну вологість повітря та температуру насіння на початку зберігання вимірюють щодня, через 1-2 місяці не менш чим 2-3 рази у тиждень, а взимку один раз в тиждень, в різних місцях на глибині 20-30 см, у середній частині та внизу біля підлоги. Результати всіх спостережень фіксуються в журналі спостережень. Це дозволяє оперативно аналізувати стан партій насіння, контролювати правильність організації його зберігання та своєчасно вживати технологічні заходи (охолодження, сушка, знезараження тощо).

    За більш детальною інформацією та для отримання консультацій звертайтеся до спеціалістів відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, вул. Чернівецька 24, тел. (0352) 52-18-14