Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Фахівці Держпродспоживслужби ознайомили суб’єктів господарювання із затвердженими Єдиниими карантинними фітосанітарними вимогами


  З 1 липня 2017 набрали чинності Рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.11.2016 №157 «Про затвердження Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу», №158 «Про затвердження єдиного переліку карантинних об’єктів Євразійського економічного союзу» та № 159 «Про затвердження Єдиних правил і норм забезпечення карантину рослин на митній території Євразійського економічного союзу», які розміщені на офіційному сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) та Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
  Таким чином, при здійснені експортних операцій, у випадку наявності вимог країни-імпорту щодо експорту об’єкту регулювання із зон, місць і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму спеціалістами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, за ініціативи суб’єкта господарювання, проводиться процедура офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів чи одного шкідливого організму відповідно до норм Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487 (далі - Порядок).
  На виконання доручення Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів В.І. Лапи від 11.06.2017 № 602-1311-7/7114, начальник ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець та начальник Управління фіто санітарної безпеки Віталій Панькевич провели нараду з суб’єктами господарювання, які здійснюють вирощування, виробництво, переробку, зберігання та експорт об’єктів регулювання.
  Під час якої ознайомили суб’єктів господарювання з фітосанітарними вимогами, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу (членами якого є Республіка Вірменія, Республіка Білорусь, Республіка Казахстан, Республіка Киргизстан, Російська Федерація), а також з метою обговорювання Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 року № 487 «Про затвердження Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки».

  Для встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів чи одного шкідливого організму особа має подати до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20) наступний пакет документів:
1. Заява про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (розміщена на сайті ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області у розділі Управління фітосанітарної безпеки).
2. Копія плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
3. Копія документа, який засвідчує право власності або користування (в тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
4. Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України "Про карантин рослин", розмір яких визначено Постановою КМУ від 28.12.2011 №1348.
За результатами проведених фітосанітарних процедур (інспектування, огляду, обстеження, моніторингу, аналізу разків) відповідно до Порядку видається наказ відповідно до якого присвоюється реєстраційний номер місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів, або повідомлення про неможливість встановлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки вільних від регульованих шкідливих організмів.
  За більш детальною інформацією можна звернутися в Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області за адресою м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10.