Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Держпродспоживслужба Тернопільщини залучена до організації та проведення двох найбільших заходів області


 Всеукраїнський фестиваль лемківської культури відбудеться 3, 4 та 5 серпня в урочищі «Бичова», що у Монастириському районі.
Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21.06.2018 року №490-од «Про підготовку та проведення в області XIX Всеукраїнського фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини»»,  03 липня 2018 року в музейному комплексі «Лемківське село», м. Монастириська, відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та проведення даного заходу. На засіданні обговорили стан  виконання  заходів з підготовки до проведення фестивалю, проблемні питання та шляхи  їх вирішення.
Для забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя під час проведення фестивалю, захисту  людей від шкідливого впливу на їх здоров’я та безпеку небезпечних факторів, недопущення виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, начальник Монастириського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Кварцяний наголосив організаторам фестивалю на необхідності  проведення санітарної очистки території музейного комплексу,  обов’язкової  дератизації та проведення протикліщових заходів, очистки території від сміття, викошування трав, а також на необхідності забезпечення достатньою кількістю контейнерів для збору твердих побутових відходів, проведенні систематичного прибирання та дезінфекції громадських туалетів.
Воду призначену  для споживання учасниками фестивалю використовувати тільки після гігієнічної оцінки її безпечності та якості, наголосив Володимир Кварцяний.
Під час проведення фестивалю планується організація виїзної торгівлі. Організаторам заходів наголошено, що при виїзній торгівлі заборонено реалізовувати продовольчі товари, якщо для їх продажу відсутні умови для дотримання санітарних норм, температурних режимів, умов зберігання та продажу.
Торгове місце має відповідати санітарним нормам, бути обладнане необхідними приладами та технікою, торговим інвентарем, засобами для миття та дезінфекції, баками для збирання відходів. Для використання одноразового посуду обов’язково повинні бути ємності для його збирання і утилізації. Не можна використовувати цей посуд повторно.
Продавець харчових продуктів повинен бути у форменому санітарному одязі, дотримуватись правил особистої гігієни, підтримувати місце торгівлі та територію навколо нього в належному санітарному стані, мати при собі медичну книжку та паспорт для посвідчення особи. На всі продукти та товари, що пропонуються до реалізації повинні бути передбачені законодавством супровідні документи та документи, що засвідчують їх якість та безпечність.
   14-15 липня у Марійському духовному центрі, що у селі Зарваниця Теребовлянського району відбудеться Загальноукраїнська проща. Очікується, що цього року участь у прощі візьмуть до 100 тисяч прочан. Фахівці Теребовлянського районного управління Держпродспоживслужби проводитимуть заходи щодо недопущення виникнення чи поширення спалахів, отруєнь чи небезпечних інфекцій.
       Зокрема, спеціалісти Держпродспоживслужби спільно з спеціалістами Тернопільської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  по маршруту руху прочан планують відібрати 12 проб води питної за бактеріологічними та фізико-хімічними показниками, а саме:
-   сільський водопровід с.Зарваниця,
-  відомчий водопровід с.Зарваниця
- «Чудотворне джерело» с.Зарваниця,
- відомчий водопровід  с.Вишнівчик,
- відомчий водопровід  с.Струсів,
- сільський водопровід с.Струсів (2),
- сільський водопровід смт.Дружба,
- три громадські криниці с.Тютьків
- джерело «Пресвятої Богородиці» смт.Дружба.
     У випадку, якщо питна вода за результатами досліджень не відповідатиме вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 до власників джерел водопостачання будуть направлятися листи з рекомендаціями, щодо проведення заходів для покращення якості питної води. Після проведених заходів буде здійснено повторний відбір проб питної води для встановлення відповідності її до нормативної документації.
     На даний момент здійснюється роз’яснювальна робота з продавцями та реалізаторами щодо правил проведення виїзної торгівлі.