Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Держпродспоживслужба надає роз'яснення щодо експорту риби та рибних продуктів


  Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, яке відбулося 17 червня 2022 року, було заслухано інформацію згідно певних напрямків роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, серед інших питань було наголошено на проблематиці експорту охолодженої риби та рибних продуктів.

   З огляду на те, що термін реалізації охолодженої риби в середньому становить 10 діб, а термін проведення лабораторних досліджень такої продукції складає 5 - 7 діб, експорт вказаних вантажів є проблематичним.

  Зокрема, згідно з статтею 32 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон № 771) харчові продукти, які експортуються з України, повинні відповідати вимогам законодавства України про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, за винятком випадків, коли:

1. такі вимоги до харчових продуктів встановлені країною, до якої експортуються харчові продукти; або

2. такі вимоги до харчових продуктів встановлені у двосторонніх угодах України з країною, до якої експортуються харчові продукти.

   Відповідно до статті 20 Закону № 771 оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють, та зобов’язані застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.

  Згідно з Вимогами щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затвердженими наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовтня 2012 року № 590, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2012 року за № 1704/22016 (із змінами), оператор ринку аналізує небезпечні фактори на всіх етапах технологічного процесу, на яких, незважаючи на впроваджені заходи з контролю, ризик перевищення небезпечних факторів допустимого рівня залишається значним (комбінація ймовірності виникнення та потенційного негативного впливу на здоров’я споживачів).

  Враховуючи зазначене та результати аналізу небезпечних факторів на всіх етапах технологічного процесу, оператор ринку встановлює періодичність проведення лабораторних досліджень (випробувань) за показниками безпечності харчових продуктів.

  Звертаємо увагу, що при видачі міжнародного сертифіката враховується інформація щодо результатів лабораторних досліджень (випробувань) проведених в рамках державного контролю.

   Перелік таких досліджень, повинен відповідати вимогам країни імпортера.

  Крім того, з метою підвищення обізнаності операторів ринку – виробників охолодженої рибної продукції, в разі виявлення їх зацікавленості, в проведенні зазначеного семінару/тренінгу просимо надсилати інформацію від операторів ринку – виробників риби та рибних продуктів, що експортують свою продукцію, щодо необхідності проведення такого заходу на адресу: [email protected] із зазначенням назви підприємства, адреси та контактних даних.