Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Державні санітарні норми і правила стосовно вимог до якості та безпеки води питної в умовах воєнного стану


   У період з 24.05.2022 р. по 01.06.2022 р. за ініціативою Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, за участі представників територіальних управлінь Держпродспоживслужби та уповноваженої Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відбулися робочі наради з головами, заступниками голів територіальних громад, керівниками комунальних підприємств (Зборівський, Тернопільський, Козівський райони), які забезпечують населення питною водою.

   Обговорено питання забепечення якісною та безпечною питною водою населення, діяльності комунальних підприємств в умовах воєнного стану, зокрема зосереджена увага керівників стосовно дотримання зон санітарної охорони джерел водопостачання, готовності реагування під час аварійних ситуацій та організації, у разі необхідності, доставки води питної у населені пункти. Окремо обговорено  питання здійснення виробничого лабораторного контролю якості води питної, що споживає населення.

   Інформуємо, що набрали чинності Державні санітарні норми і правила (ДСанПіН) «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру» (затверджені наказом МОЗ України 22.04.2022р. № 683).

   Чинні  Державні санітарні норми і правила (ДСанПіН):

- обов’язкові для виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з експлуатацією систем питного водопостачання;

- застосовуються в умовах воєнного стану та під час надзвичайних ситуацій на окремих територіях протягом визначеного періоду часу за рішенням відповідної регіональної або місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій;

- виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води систем централізованого питного водопостачання здійснюють підприємства питного водопостачання відповідно до розроблених (погоджених територіальними установами Держпродспоживслужби) тимчасових програм виробничого контролю якості води з урахуванням «Гігієнічних вимог до питної води, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіНу 2.2.4-171-10) та ДСанПіН, затверджених наказом МОЗ України № 683 від 22.04.2022 р.