Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Представники елеваторів західних областей дізнавалися як впровадити систему НАССР на своїх підприємствах


  У Тернополі відбувся безкоштовний практичний семінар щодо впровадження системи HACCP для представників елеваторів Тернопільської, Львівської, Волинської, Рівненської, Чернівецької, Закарпатської, Івано-Франківської областей.

  Організаторами заходу виступила Українська Зернова Асоціація за підтримки ЄБРР в рамках ініціативи EU4Business, а також за сприяння Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Міністерства аграрної політики та продовольства України.  Такий семінар відбувся в Києві, Полтаві, Харкові, на черзі – інші міста.

Участь у семінарі взяв перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Богоніс, який привітав учасників та розповів про планові перевірки, процедури їх проведення та зміни в законодавстві, зокрема, в системі впровадження системи HACCP.

   Як пояснюють в УЗА, система НАССР це інструмент управління, який можна застосувати до широкого кола простих та складних операцій, і не обмежується великими організаціями. Основною метою впровадження системи НАССР є забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану - до столу». Таким чином, впровадження системи НАССР на елеваторах не лише гарантуватиме безпечність вітчизняного зерна під час зберігання та транспортування, але і забезпечить конкурентні переваги та інвестиційну привабливість підприємства, а також підвищить економічний інтерес до українського зерна на міжнародній арені.

   Нагадаємо, 20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. Також, 21 грудня 2017 ухвалено Закон України «Про безпечність та гігієну кормів», відповідно до якого, вимоги по впровадженню системи НАССР розповсюджуються на операторів ринку кормів, що здійснюють виробництво, обіг та використання кормів. Основною метою впровадження системи НАССР є гармонізація та адаптація вітчизняних стандартів у сфері якості та безпеки харчових продуктів та кормів до законодавства Європейського Союзу.

     Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів є основним регулятором ринку харчових продуктів в Україні, яка здійснює державний контроль за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).  Відповідно до законодавства України, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, починаючи з 20 вересня 2018 року має право перевіряти потужності, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження на предмет впровадження системи HACCP.