Головне управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області

Телефон гарячої лінії:  

(0352) 52-10-10

Кількість хворих, які потрапили до лікарні після відвідин піцерії в Борщеві, не збільшилася


   З приводу реєстрації перших двох випадків захворювання, про що районне управління Держпродспоживслужби області отримало інформацію від Борщівського міжрайонного відділу «ДУ Тернопільський обласний лабораторний центр МОУ України», 26.05.18р.(субота) було проведене комплексне (із залученням представників обох структур – лабораторного центру та Держпродспоживслужби) обстеження закладу «Ресторація MISTO» з відбором взірців продуктів харчування, води та змивів з обладнання, посуду,інвентаря та обстежено лабораторно персонал закладу. 28.05.18р. стало відомо про реєстрацію ще 8 хворих (оперативна інформація із Борщівського міжрайонного відділу «ДУ Тернопільський обласнийлабораторний центр МОЗ України») –було продовжене епідрозслідування та проведено повторне комплексне обстеження «Ресторація MISTO», з яким ймовірно пов’язане виникнення спалаху кишкової інфекції.

  Під час обстеження даного закладу виявлено ряд суттєвих порушень санітарних норм і правил, що могли беззаперечно призвести до виникнення харчових отруєнь чи масових інфекційних захворювань, а саме: - не представлені супровідні документи, що засвідчують якість, безпечність та походження харчових продуктів; -у використанні домашній кисломолочний сир та сметана не гарантованої якості, придбані на місцевому ринку; - не вказуються години приготування нарізних заготовок для піци, соус для піци, що готується заздалегідь, зберігався у ємкостях, не промаркованих згідно призначення, без вказання дати приготування; -ємкості для тіста брудні, не миються після кожного використання; -на страви, що готуються у закладі, відсутні калькуляційні карти з посиланням на технологію приготування; - розроблювальний інвентар, столи, кухонний посуд, прибиральний інвентар належним чином не промаркований; - відсутні ємкості для миття сирих яєць; - відсутній спецодяг для працівників закладу; - відсутні деззасоби; - не всі працівники пройшли медичний огляд, не всі особові медичнікнижки зберігались на робочому місці. За результатами епідрозслідування та обстеження закладу громадського харчування Розпорядженням в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області призупинено роботу закладу громадського харчування «Ресторація «MISTO» з 29.05.18р. до завершення епідрозслідування і ліквідації вогнища, керівнику вручено Припис Держпродспоживслужбищодо усунення виявлених порушень санітарного законодавства та Подання Держпродспоживслужби про відстороненняпрацівників від роботи до проходження ними медичного огляду. В ході обстеження закладу громадського харчування «Ресторація «MISTO» відібрані для лабораторних досліджень взірці харчових продуктів, води, змиви на патогенну та умовно-патогенну флору, обстежено працівників закладу (матеріал відібраний працівниками Борщівського відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»). Станом на 31.05.18р. вже відомі перші результати мікробіологічних досліджень: із змивів з кухонного обладнання, посуду, інвентаря та рук піцайол висіяно умовно-патогенну мікрофлору-Enterobacteraerogenes та Citrobacter.   

   Результати лабораторних досліджень підтверджують і забруднення харчових продуктів - виділені умовно-патогенні та патогенні збудники-Enterobacteraerogenes;Salmonellaenteritidis. Отож, перелічені порушення санітарних норм, забруднення об’єктів зовнішнього середовища і продуктів харчування безпосередньо на харчоблоці даного закладу громадського харчування вказують на грубе ігнорування працівниками «Ресторація «MISTO» вимог санітарного законодавства, відповідно що ймовірно і стало причиною виникнення спалаху кишкової інфекції. Розслідування триває.